yeezy350find
Ankkuri
MA
17.12.2018
P�iv�n s��
PK-Lehti
 

13.1.2018 00:00

Mäyrä asettui taloksi

PYHTÄÄ Luvaton vuokralainen tukki alapohjan tuuletusaukot – lattiasieni iski. Virpi Laaksosen pitelemä sienen valtaama vanerinpala on leikattu lattiasta.

Kotkalainen Virpi Laaksonen muutti viime keväänä kesäasuntoonsa Pyhtään Kankaalle – niin kuin on tehnyt lukemattomat kerrat. Tällä kertaa talon sisällä odotti epämiellyttävä yllätys. Seinien ja lattian yhtymäkohdasta oli noussut omituista pölyä.
–Vähän niin kuin vaaleanruskeaa vehnäjauhoa, Laaksonen muistelee.
Pölyn leviäminen ei vain loppunut. Samoihin aikoihin alkoi eteisen suunnasta lattian alta kuulua outoa rapinaa. Talon ulkoseinän alle oli ilmestynyt kulkuaukko ja toisella puolella rossipohjaisen lattian tuuletusaukkoja oli tukittu.

Syylliseksi paljastui pian mäyrä, joka oli tehnyt talon alle itselleen lokoisan pesän.
–Ilmeisesti se oli kärsinyt vedosta, kun oli tukkinut lattian tuuletusaukkoja.
Mäyrän touhuamisella oli kuitenkin ikäviä seurauksia. Alapohjan tuuletus heikkeni ja kosteus alkoi kasvaa. Lattiasieni pääsi iskemään 120-vuotiaaseen taloon.  Laaksosen havaitsema aine on sienen itiöpölyä.
–Talolla on ikää ja tähän mennessä ei ole ollut mitään ongelmia. Tämä on äitini kotitalo ja myöhemmin myös minun, Laaksonen sanoo.

Hiljattain olohuoneen lattia avattiin. Vanerin alapuolella oli runsaasti sienikasvustoa. Kun eteisestä purettiin lattia, paljastui mäyrän heinistä kasattu pesä.
Terveystarkastaja Risto Karnaattu kävi tällä viikolla paikalla tarkastamassa tilanteen ja antamassa korjausneuvoja rakennusurakoitsija Tapio Sinisalolle.
–Lattiasieni tarvitsee kosteutta ja etenee sen perässä. Sinänsä lattiasieni on aika harvinainen. Olen urani aikana törmännyt siihen muistaakseni kolmesti, Karnaattu kertoo.
Karnaatun mukaan Laaksosen talo on korjattavissa, kunhan kasvusto saadaan poistettua kokonaan rakenteista ja tuuletus taas kuntoon.

Myskärrintiellä sijaitsevan talon pihapiirissä näyttäytyy Laaksosen mukaan melkoinen lajikirjo.
–Valkohäntäpeuroja, kauriita, näätä, villisika ja ilves. Pitäisiköhän tänne perustaa eläintarha, Laaksonen naurahtaa.
–Arvelen, että mäyrän hakeutuminen talon alle voi johtua lähiseutujen metsähakkuista. Mäyrälle ei ole kerta kaikkiaan löytynyt pesäpaikkaa.
Kun korjaustyöt ovat päätöksessä, alkaa vakuutusyhtiön kanssa vääntö korvauksista.
–Kertoivat jo, että myyrän tekemiä tuhoja ei korvata. Sanoin, että nyt tuli yhden kirjaimen virhe. Katsotaan, miten käy, Laaksonen tuumii.
JUHA KOSKI
juha.koski @ ankkurilehti.fi
Lue uusin numero Ilmoita tekstarilla Lisää uutiskuva Ilmoita tehokkaammin
Mediakorttiin on tiivistetty kaikki ilmoitusasiakkaan tarvitsema tieto seikkaperäisesti. Mediakortista löytyvät myös jakelulevikkiä ja yhteyshenkilöitä koskevat tiedot. Mediakortin lukemiseen tai tulostamiseen tarvitset ilmaisen pdf-ohjelman.
Voit lähettää kaupunkilehteemme mielipiteen tai rivi-ilmoituksen tekstiviestinä. 160 merkin mielipideviesti maksaa 0,95 euroa. Rivi-ilmoituksen hinta on 12 euroa. Palvelu toimii DNA:n, Elisan, Kolumbuksen, Saunalahden ja Soneran liittymissä.
Kolari, kyläjuhla, hauska sattumus? Onko sinulla mielessäsi hyvä juttuvinkki? Ota yhteyttä meihin, niin katsotaan yhdessä, olisiko ideasta ainesta pienemmäksi tai vähän isommaksikin jutuksi. Parhaat juttuvinkit palkitaan!
Askarruttaako sinua joku lehteemme liittyvä asia? Haluatko antaa toimitukselle tai ilmoitusmyynnille palautetta? Etkö tiedä mihin osastolle pyyntösi osoittaisit? Käytä silloin tätä kätevää palautelomaketta.
Käyntiosoite: Kymenlaaksonkatu 4, 48100 KOTKA Postiosoite: PL 238, 48101 KOTKA Avoinna: ma-pe klo 9-16.30 Lauantaisin suljettu.
Puhelin: (05) 210 4400 (vaihde) Sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)ankkurilehti.fi Verkkojulkaisun päätoimittaja: Petri Piipari.
Sivustomme käyttää evästeitä.